Karvatakki H&M:n alelaarin tekoturkiksesta

Löysin H&M:n alelaarista tällaisen tekoturkistakin tai mallista päätellen aamutakin 🙂 Noh, mallihan ei mitenkään päin ollut järkevä päälläni, mutta koska olin jo aikasemmin kangaskaupassa näitä tekoturkiksia hiplaillut, mutta en raaskinut ostaa (koska kankaana aika tyyristä) niin ajattelin että nappaanpa tästä matkaan ja tuunaan jotain muuta.

 

Ajatus lähtikin sitten eskaloitumaan siihen pisteeseen, että halusin karvasta ihan muun väristä. Aikamoisen googlettelun tuloksena opin, että tekokuituakin pystyy kotikonstein värjäämään, ja siihen tarkoitukseen on tosiaan värejä saatavilla. Ainakin jossain päin maailmaa 🙂 Olin jo tilailemassa jostain eBaysta/ Amazonilta jostain toiselta puolelta maapalloa, kunnes ihan vahingossa löysin Helsinkiläisen Fresbee -kaupan, joka myy iDye Poly -nimistä väriä. Ilmeisesti näillä värjäillään myös muovia eli noita fresbee:tä. Tilasin muutaman pakkauksen (tais olla alle 4 €/pakkaus) eli ei ainakaan hinnalla pilattu. Ohjeistuksena oli, että kankaat pitäisi pitää 1/2–1 h melkein kiehuvassa liemessä parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Tekoturkishan on aika tilaa vievää, eli en sitä mihinkään kattilaan saanut mahtumaan, joten ostin ison terässangon ja ajattelin, että keitän veden aluksi ja liottelen sitä sitten siinä, tuli mitä tuli. Tästä siis lähdettiin.

 

Sitten vaan kaadoin kiehuvat vedet terässankoon ja väripaketin sekaan. Sekoittelin niin että väri liukeni veteen ja heitin karvat sekaan. Tässä eka testipala, eli ihan kivalta näytti, joten heitin loputkin karvat sankoon.

 

Sitten sekoittelin keitosta noin tunnin verran. Yritin vähän nostella ja sekoitella koko ajan karvoja, jotta tulos olisi mahdollisimman tasainen. Sen veden alkukeittämisen jälkeen en enää vettä keittänyt, mutta aika kuumana se tuossa tunnin verran säilyi.

 

 

 

Tunnin jälkeen piti karvat huuhdella huolella, sekä pestä pyykinesuaineella ja ei kun kuivumaan.

 

Karvojen kuivuttua piti ne harjata pöyhkeäksi. Tässä takin osia jo ommeltu yhteen ja vuorikangaskin hankittu.

 

 

Halusin takin malliksi hyvin yksinkertaisen mallin, eli pitkät hihat, suht lyhyt malli taskuineen ja ilman mitään kaulusta. Hihat tein alkuperäisen takin hihoista, lisäsin vain pituuteen palan lisää jämäpaloista, koska alkuperäiset hihat olivat aika lyhyet. Kiinnityksen tein ihan perus hakasilla, sillä halusin, että kiinnitys ei näy ulospäin. Tällainen siitä sitten tuli. Nyt vaan kevättä odotellessa, että tarkenee lähteä ulos tällä takilla 🙂